Diarata wil een veiliger land voor meisjes
Diarata (20) uit Senegal heeft een groot ideaal: haar land veiliger maken voor meisjes. “Ik woon in een buitenwijk van Dakar en zie daar zoveel armoede en geweld. Het is geen plek voor kinderen om gezond en veilig in op te groeien. En dan de meisjes en vrouwen: mijn hart breekt als ik het zoveelste verhaal hoor van een verschrikkelijke verkrachting.” Vastbesloten hier iets aan te doen, trommelde Diarata een groepje vrienden op om samen te lobbyen bij het stadsbestuur voor veilige plekken in de stad, met bankjes en groen, waar kinderen en vrouwen zich veilig kunnen voelen. Diarata’s initiatief is een succes, maar ze is nog lang niet tevreden. Met steun van Plan werkt ze aan een nationale code voor de rechten van kinderen. “Als die code wordt goedgekeurd en aangenomen, kan dat het leven van heel veel kinderen en jongeren in mijn land veranderen”, zegt ze trots. “Ik zie mezelf als een zakenvrouw, want ik doe een opleiding in management en ondernemerschap. Als ik klaar ben, wil ik een eigen bedrijf beginnen en kijken hoe ik ook daarmee andere meisjes kan helpen hun talenten te ontwikkelen en hun dromen waar te maken.”
Shrijana bouwt huizen voor de mensen in haar dorp
Shrijana (21) uit Nepal ging na de verwoestende aardbeving in 2015 niet bij de pakken neerzitten. Via Plan deed ze een metselaarsopleiding en sindsdien werkt ze in de bouw. Met haar team heeft ze al 21 huizen gebouwd voor mensen in haar dorp. Met de inkomsten van haar werk onderhoudt ze haar familie. Haar moeder en broertje zijn overleden, en haar vader kan niet meer werken. Voor haar twee kleine zusjes is ze een beetje moeder. “Ik ben de eerste vrouwelijke metselaar in ons dorp. Dat geeft me zelfvertrouwen. Ik weet nu dat meisjes en vrouwen net zoveel kunnen als jongens en mannen.”
Laenny pikt het geweld niet langer
In Brazilië, waar geweld tegen vrouwen en meisjes bijna normaal is, groeit het aantal meisjes (en jongens) die dat niet langer pikken. Laenny (18) uit de regio Maranhão doet mee aan Plan’s Girl Leadership Project. Samen met andere meisjes staat zij op de bres en protesteert tegen seksegerelateerd geweld. Laenny: “We zijn het geweld tegen vrouwen en meisjes beu. Het moet stoppen! We hebben dezelfde rechten als jongens en het is hoog tijd dat er naar ons wordt geluisterd.”
Radha stimuleert meisjes om op te komen voor hun rechten
De zwager van Radha Bangladesh wilde haar uithuwelijken aan een vriend toen zij 14 was en haar vader net was overleden. “Ik ben uit het raam geglipt om dat te voorkomen”, vertelt ze. “Al mijn zussen zijn inmiddels getrouwd, maar ik woon nog bij mijn moeder. Ik verdien mijn eigen geld, studeer en help andere meisjes om voor hun rechten op te komen. Zo kon ik twaalf kindhuwelijken voorkomen. Als ik trouw, is dat met een man die niet wil dat ik afhankelijk van hem word, maar me ziet als gelijkwaardig. Niet iedereen is blij met wat ik doe. De broer van de gedupeerde bruidegom kwam naar ons huis en probeerde me te intimideren: ‘Jij hebt geklikt’, zei hij. ‘Wat zou er gebeuren als jij er niet meer bent?’ Ik zei dat er dan genoeg mensen zijn die het van me overnemen.”
Nurfahada sprak de wereld toe
Nurfahada (16) uit de Filipijnen sprak in september 2015 de wereld toe tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York over de Sustainable Development Goals (SDG’s). Nurfahada is voorvechter van meisjesrechten en als een van de negen jonge Plan-afgevaardigden liet zij haar stem horen vóór onderwijs voor meisjes en tegen tienerzwangerschappen en gendergerelateerd geweld. Nurfahada: “Ik ben er trots op dat mijn stem een positieve invloed kan hebben. Ik blijf actie voeren!”
Alida, Rosy en Mayra: campaigners tegen kindhuwelijk in Guatemala
Alida, Rosy en Mayra uit Guatemala vieren een belangrijke overwinning. Ze voerden samen met Plan campagne tegen kindhuwelijken in hun land. Met succes. Onlangs is de minimumleeftijd om te trouwen in de Guatemalteekse wet verhoogd naar 18 jaar. Mayra (tweede van rechts): “Toen ik hoorde dat de nieuwe wet was goedgekeurd, was ik zo blij! En ook wel trots dat we hebben meegeholpen om de wet erdoor te krijgen.”
Lentata en haar club beschermen meisjes tegen besnijdenis
Lentata (16, met gele broek) is een van de leden van de club van onbesneden meisjes in Bonazuria, Ethiopië. Lentata en de andere leden van de club willen een einde maken aan meisjesbesnijdenis en vertellen thuis en op school onvermoeibaar hoe schadelijk deze traditie is. Ze steunen hun leeftijdsgenoten om ‘nee’ te zeggen tegen besnijdenis. Lentata: “Vroeger hadden mijn vriendinnen en ik het er vaak over: wanneer we besneden zouden worden en hoe de ceremonie daarna zou zijn. Tegenwoordig praten we over wat we kunnen doen om meisjesbesnijdenis te stoppen. Besnijdenis is een traditie die hoort bij onze geschiedenis. Als meisje keek je ernaar uit, ook al hadden we geen idee wat het precies inhield, want daarover werd niet gesproken. Toen Plan bij ons op school kwam met het idee van de club van onbesneden meisjes vond ik dat eerst helemaal geen goed idee. Totdat ik van Plan hoorde wat de gevolgen zijn. Ik ben totaal van mening veranderd en heb me aangemeld bij de club.”
Odelia wil bewijzen dat vrouwen en meisjes alles kunnen wat ze willen
Op de meisjesconferentie in Aileu, Timor Leste, zetten Odelia (17) en 250 andere meisjes en vrouwen een actieplan op voor het recht van meisjes op onderwijs, gezondheidszorg, respect, bescherming en participatie. Odelia sloot zich aan bij de kinderrechtenclub en het vrouwen- en meisjesforum van Plan en is een hartstochtelijke pleitbezorger voor gendergelijkheid. Binnenkort biedt zij het actieplan aan politici in haar land aan. Daarmee zorgt zij ervoor dat meisjesrechten hoog op de agenda komen bij beleidsmakers. Odelia: "Als ik president was, zou ik alle vrouwen en meisjes van Timor Leste bij elkaar roepen en hen bewijzen dat ze alles kunnen wat ze willen."
Kiran behoedde 957 meisjes uit haar dorp voor een gedwongen huwelijk
Kiran (17) uit India gaat in haar dorp van deur tot deur om te pleiten voor gelijke rechten voor meisjes en vrouwen. Zo ontmoette ze een meisje van 16, dat tegen haar zin van school moest om te trouwen. Kiran benaderde de ouders, maar praatte tegen dovemansoren. Samen met haar vriendinnen stapte Kiran toen naar de lokale overheid om actie te eisen tegen dit gedwongen huwelijk. Het hele dorp werd erbij betrokken en uiteindelijk overtuigden de meisjes de dorpsoudsten: er mag geen enkel meisje uit het dorp meer worden uitgehuwelijkt. Kiran en haar vriendinnen gaven daarmee 957 meisjes een beter toekomstperspectief. Maar Kiran is nog lang niet klaar: “Dit is nog maar het begin!”.
Charity lobbyt voor het afschaffen van kindhuwelijken
Charity (22) voert campagne voor de rechten van meisjes en vrouwen in Malawi, een land waar 50 procent van de meisjes trouwt voor ze 18 zijn. Als jongerenlobbyist voor Plan vecht zij tegen kindhuwelijken in Malawi. Met succes, want in 2015 verhoogde de regering de wettelijke minimumhuwelijksleeftijd van 15 naar 18 jaar. Charity: “Door kindhuwelijken te stoppen, komt er meer gelijkheid tussen meisjes en jongens. Vrouwen moeten de leiding nemen.”
Lees meer
“Mijn hart breekt als ik het zoveelste verhaal hoor van een verschrikkelijke verkrachting.”
Diarata
Lees meer
“Ik ben de eerste vrouwelijke metselaar in ons dorp. Dat geeft me zelfvertrouwen.”
Shrijana
Lees meer
“ We zijn het geweld tegen vrouwen en meisjes beu. Het moet stoppen! ”
Laenny
Lees meer
“Als ik trouw, is dat met een man die niet wil dat ik afhankelijk van hem wordt.”
Radha
Lees meer
“Ik ben er trots op dat mijn stem een positieve invloed kan hebben. Ik blijf actie voeren!”
Nurfahada
Lees meer
“Toen ik hoorde dat de wet tegen kindhuwelijken was goedgekeurd, was ik zo blij!”
Alida, Rosy en Mayra
Lees meer
“We praten over wat we kunnen doen om meisjesbesnijdenis te stoppen.”
Lentata
Lees meer
“Meisjes en vrouwen kunnen alles wat ze willen.”
Odelia
Lees meer
Kiran is nog lang niet klaar: “Dit is nog maar het begin!”
Kiran
Lees meer
“Door kindhuwelijken te stoppen, komt er meer gelijkheid tussen meisjes en jongens. Vrouwen moeten de leiding nemen.”
Charity
Ze hebben de veren van cultuur en traditie afgeschud en pikken het niet langer dat ze worden gediscrimineerd en achtergesteld, alleen omdat ze meisjes zijn. Overal waar Plan werkt, gaan moedige meisjes de barricades op om te vechten voor hun rechten. Ze zijn de leiders, de rolmodellen, de heldinnen van de toekomst. Ze komen op voor hun rechten, spreken zich uit, inspireren anderen om mee te vechten voor verandering en maken de wereld zo elke dag een klein beetje beter.
Op de barricade!
Meisjes die de wereld verbeteren