organiseert Plan in samenwerking met andere hulporganisaties consultatiesessies met kinderen. De uitkomsten daarvan maken deel uit van Plan’s wederopbouwprogramma in Nepal na de aardbeving. “Kinderen hebben recht op een stem in beslissingen die ook hen aangaan”, stelt Bryneson. Bovendien ligt de last van herstel en wederopbouw ook op hun schouders, dus moeten zij de kans krijgen een evenredige rol te spelen. Daarom is het zo belangrijk dat we met kinderen praten en naar hen luisteren; niet later, maar nu. En we moeten meisjes niet vergeten. Zij zijn na een ramp heel kwetsbaar voor seksueel geweld, mensenhandel en gedwongen prostitutie en kindhuwelijken. En juist meisjes worden vaak niet gehoord.”
Kindvriendelijke ruimtes en tijdelijke scholen
Plan werkt sinds 25 april in het rampgebied en steunt kinderen en hun familie. Zo richt Plan kindvriendelijke ruimtes in waar kinderen kunnen spelen, leren en herstellen en bouwt tijdelijke scholen. Bryneson: “Als scholen voor langere tijd dicht zijn, is de kans groot dat veel kinderen helemaal stoppen met school. Bovendien lopen kinderen een groter risico slachtoffer te worden van uitbuiting en mensenhandel. Dat maakt het des te belangrijker zo snel mogelijk tijdelijke scholen te openen en daarmee een veilige omgeving voor kinderen.”
Noodhulp
Ondertussen blijft Plan noodhulp bieden in de zwaarst getroffen regio’s van Nepal, waaronder de districten Sindupalchowk, Dolakha en Makwanpur. Tot nu toe distribueerde Plan ruim 9.400 voedselpakketten, 42.000 waterzuiveringspaketten, 3.000 waterkits en bijna 23.000 tijdelijke onderkomens (tentdoeken met touwen, dekens, matrassen en klamboes). De noodhulp van Plan bereikte tot nu toe ruim 103.000 mensen, onder wie 43.000 kinderen.
Kinderen in Nepal moeten worden betrokken in het proces van herstel en wederopbouw na de ramp, vindt Plan. Nepal werd een maand geleden getroffen door een ernstige aardbeving. Ruim 8.600 mensen verloren hun leven, meer dan 16.800 mensen raakten gewond en de materiële schade is ongekend, met 489.000 vernielde en 260.000 beschadigde huizen.
“Bij een ramp zijn kinderen het meest kwetsbaar”, zegt Mattias Bryneson, directeur van Plan in Nepal. “Vooral voor jonge kinderen is het heel moeilijk om de chaos en destructie van een aardbeving te verwerken. En de tweede aardbeving, op 12 mei, bracht alle doodsangst weer naar boven. Dat is heel veel om te behappen voor een kind.”
Geen klant-en-klare oplossingen
Maar er is ook een andere kant. Bryneson: “Kinderen hebben ideeën en antwoorden. Als volwassenen denken we vaak dat we weten wat kinderen nodig hebben na een ramp, maar als we het kinderen vragen, blijkt vaak dat hun zorgen en behoeften anders zijn dan we verwachten.”
“Kinderen begrijpen vaak heel goed hoe ze kunnen bijdragen aan veranderingen in de wereld om hen heen. We moeten hen dus niet meteen kant-en-klare oplossingen aanbieden, maar hen ook vragen naar hun eigen ideeën en oplossingen die ze zelf hebben bedacht.“
Consultatiesessies
Om de behoeften, zorgen en ideeën van kinderen in Nepal te peilen,
Nepal een maand later: kinderen betrekken bij wederopbouw na de aardbeving
Het zijn dezelfde kinderen die een week geleden zwijgend keken naar de bouw van deze kindvriendelijke ruimte. Nu rennen ze naar me toe, vragen mijn naam, schudden mijn hand en willen een high five. Dat deden ze vorige week niet. Het zijn ineens weer kinderen, zoals kinderen horen te zijn, mede dankzij de kindvriendelijke ruimte en de geschoolde vrijwilligers die voor 150 kinderen spelletjes en andere activiteiten organiseren. De kindvriendelijke ruimtes van Plan zijn er om kinderen te helpen helen na hun traumatische ervaringen; een plek om te spelen en te lachen, maar ook om te huilen, te vertellen en even weg te kruipen. Na een ramp worden kinderen vaak vergeten, maar juist voor hen zijn de ervaringen het meest traumatisch. Kleine kinderen kunnen zichzelf nog niet helpen en hun ouders zijn meestal zo bezig met overleven, dat ze hun kinderen niet de steun kunnen geven die ze nodig hebben. En het wordt nog moeilijker als kinderen van het ene moment op het andere hun veilige thuis kwijt zijn en zich moeten zien te redden in een opvangkamp vol onzekerheden.
Onze kindvriendelijke ruimtes maken daar het verschil. Het zijn veilige plekken waar kinderen even kunnen vergeten, hulp krijgen en gewoon kind kunnen zijn.Deze twee tenten zijn de eersten van de 100 die Plan gaat bouwen in Nepal. Rond Kathmandu zijn er al zes ingericht en elders in het land worden op dit moment 29 andere opgezet. Het herstel van de kinderen van Nepal zal tijd vragen en niet altijd gemakkelijk zijn, maar hier, op deze plek en in al die andere kindvriendelijke ruimtes in Nepal, zetten ze de eerste stap op de lange weg naar een nieuwe toekomst.
19 mei 2015 - Vorige week stond ik op een stuk grasland aan de rand van Kathmandu, vol geïmproviseerde tenten waarin zo’n 20 families wonen. Deze families waren niet te bang om terug te gaan naar hun huis; hun huis was weg. Ze hadden het zien instorten bij de aardbeving.
Ik zag de strakke gezichtjes van de kinderen en hun bevroren lijfjes. Nergens spelletjes en plezier en heel veel tijd om steeds die verschrikkelijke dagen opnieuw te beleven. Hun enige afleiding was een groepje vrijwilligers, dat druk bezig was een tent te bouwen. Samen keken we zwijgend toe hoe ze gaten groeven, bamboestokken op maat zaagden en sleepten met tentdoek. Stap voor stap bouwden ze zo een van de kindvriendelijke ruimtes van Plan.
Fast forward naar nu, een week later. Ik ben terug op hetzelfde grasland aan de rand van Kathmandu. De tenten zijn er nog steeds en zullen er voorlopig blijven. Maar verder is de plek bijna onherkenbaar. Er staan twee reusachtige open tenten vol lachende, spelende kinderen. Een groepje zingt een liedje over tanden poetsen, anderen tekenen of schilderen en in een hoek oefenen kinderen een toneelstukje. Rond de tenten dwarrelen ze overal uitgelaten rond. Ze voetballen, springen touwtje, rennen in en uit. Het is als een schoolplein in de speelpauze. De bedrukte stilte van een week geleden is verjaagd door de babel van hun stemmetjes.
Door Adam Cathro, noodhulpmedewerker Plan International
Kindvriendelijke ruimtes in Nepal: een plek om te helen
In de afgelopen maanden heeft Plan veel gedaan om de getroffen kinderen en hun familie te steunen. Plan zorgde onder meer voor 46.000 tenten, voedselpakketten en water en gezondheidszorg voor zwangere vrouwen en jonge kinderen. Ook richtte Plan kindvriendelijke ruimtes in, waar ruim 12.000 kinderen werden opgevangen, psychosociale zorg kregen en konden spelen en leren. Inmiddels kunnen veel kinderen weer naar school in de 166 tijdelijke scholen van Plan en 10.000 families kunnen weer in hun eigen levensonderhoud voorzien door het ‘cash for work’-programma dat Plan heeft opgezet.
Door Adam Cathro, noodhulpmedewerker Plan International
Nepal nu
Nepal een maand later: kinderen betrekken bij wederopbouw
Een plek om te helen
Nepal nu
Noodhulp voor Nepal
Zaterdag 25 april 2015: Nepal wordt getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.8 op de Schaal van Richter. 8.898 Nepalezen komen om, minstens 22.309 mensen raken gewond en 2,2 miljoen mensen worden dakloos. Ruim 8 miljoen Nepalezen zijn getroffen door de ramp, onder wie 3,2 miljoen kinderen. Ook de materiële schade is enorm: meer dan 500.000 huizen zijn verwoest en 269.000 gebouwen zijn beschadigd door de aardbeving en de naschokken. Plan komt meteen na de aardbeving in actie en zorgt voor levensreddende noodhulp.